• bolygonbolyongo@gmail.com
  • Hungary

Akkor erős a kv, ha jól telenyomkodjuk a szűrőkosarat, és az utolsó csepp vizet is kisajtoljuk a kotyogóból, had visítson, amíg van benne szusz!

Gondolja a magyar ember. Egyéb nemzetről nem tudok nyilatkozni. Kezdjük ott, hogy a kávé erőssége alatt, mire gondolunk? Íz, koffein tartalom?

 

Íz: kávé fajta és pörkölés függvénye elsősorban. Koffeintartalom: kávé fajta első sorban.

 

Borzasztó nagy vonalakban. Természetesen mind a kettő befolyásolható a nem megfelelő elkészítéssel. Az egyik kv márka például büszkén hirdette anno, hogy 2 órán keresztül pörkölik a szemeket.

 

A kávépörkölés időtartama körülbelül 9-17 perc.

 

Ez alatt, e fölött kémiailag semmi hasznos nem történik szerencsétlen kávészemmel. Halála teljesen hiábavaló.

Kíváncsi, hozzáértő elmék kikísérletezték, hogyan a legideálisabb elkészíteni a kávét, hogy az szerkezetileg, mindenfajta értékileg a legtökéletesebb nedűt adhassa.

Most nem megyek bele, hogy mokka vagy kotyogós, maradjunk az utóbbi elterjedt kifejezésnél.

A víztartályon van egy szelep. A szelep aljáig töltjük forró vízzel, nem tovább. Kell a hely a gőznek, hogy dolgozhasson. A kosarat/szűrőt nem tömjük agyon. Szépen lazán kanalazzuk bele a jóságot, és simítjuk egyenesre a felszínét. Érdemes a peremen kívül tartózkodó szemeket letörölni, mert azok beleégnek a gumitömítésbe. Az első kotyogó hangnál levesszük a tűzről. Ami szükséges még víz, azt úgyis a hő át fogja nyomni a szűrőn, a maradék senkit ne ijesszen meg.

Ennyi a nagy titok. =)

Nem elég testes az íze? Nem dob meg eléggé? Az elkészítési folyamat rendben van, a kávémárkád, fajtád nem simmel. Cseréld le a kávét olaszos pörkölésű, középkategóriás márkára.

Engem, konkrétan az első frissen bontott, őrölt szemekből készült arabica (alacsonyabb koffeintartalmú) kávé úgy megdobott délután 5kor, hogy még este 11kor is azon gondolkodtam, hogy fogok aludni, mert majd kiugrik a szívem. A másnap reggeli párszáz forintos kávé, amit kifejezetten szerettem, a lefolyóban és a kukában landolt. Csontszárazan csikorgott az őrlemény, és homokízű, ihatatlan ital azóta, hogy frisset, minőségibbet ittam.

Magyarországon leginkább – nem csupán a kávénál – az íz a lényeg, és a mennyiség. Mert sok kávé, sok koffein. Testes íz, sok koffein. És, ha sok kávé, akkor kedvező ár, mert sok fogy belőle. Erre épül a bolti, avagy polcos kávé ipar, mert erre van igény.

De: ugyanott vagy mindenileg, ha zsebbenyúlsz, mennyiséget csökkentesz, csak még nem is vágod tönkre a gyomrod, emellett valódi koffeinhez jutsz, nem csupán placebó hatáshoz és a sebtében lehajtott, hideg kávé is egy élmény lesz. =)

 

1 thought on “Kotyogó tévhitek

Hozzászólok

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás