• bolygonbolyongo@gmail.com
  • Hungary

és egy kis Speciaity

 

A kávéital a kávécserje gyümölcsének magjából készül. Alapjában a növény minőségét nagyban befolyásolja a talaj minősége, az átlaghőmérséklet, hőingadozás, a csapadékmennyiség, páratartalom, avagy a környezeti tényezők. Több ezer alfaja van. A feldolgozásra váró cserjéket csupán ember magasságig engedik megnőni, amúgy akár a 10 méteres magasságot is elérheti. A cserjék 3 – 5 év után hozhatnak leghamarabb termést, további fél – 1 év, míg megérik a kávécseresznye, a gyümölcs. Megfelelő körülmény és gondozás mellett egy – egy cserje 20 – 30 évig is termőképes .

 

Coffea Arabica

A legrégebb óta ismert faj. Származási helye a mai Etiópia területe. Kevésbé ellenálló a kártevőkkel szemben. Elég „hisztis” növény, mindenre is különösen érzékeny, és alacsonyabb a koffeintartalma. Mégis ez a közkedvelt, mindent vivő, mert:

 

kiemelkedő érzékszervi értékekkel bír

 

Coffea Canephora/Robusta

Az Egyenlítő mentén fedezték fel az 1800 – as években. Nagyobb tűrőképességgel rendelkezik, több termést hoz. Magasabb koffeintartalma van, mint az Arabica – nak, emiatt viszont sokkal keserűbb az íze.

 

Az Arabica kromoszómaszáma 44, míg a Robustáé csupán 22. Ezek a számok tökéletesen bemutatják az élvezeti érték közti különbséget. Viszont koffein tartalomban utóbbi a nyerő: míg az Arabica 0.6 – 1.5 % koffein tartalommal bír, addig  Robusta 2.0 – 2.7 % – al.

 

A világ össz kávétermelésének 70% – a Arabica, 30% – a Robusta.

 

Ha most besétálunk egy Speciality kávézóba (nagyon kevés van ilyen az országban), az ott frissen őrölt arabica – ból készült kávé is lórúgásként hat, amennyiben az átlag, pénztárcabarát őrölt kávéhoz vagyunk szokva a boltok polcairól. Hogy mik is ezek a Speciality – k?

 

Attól még, hogy besétálunk egy kávézóba, nincs garantálva a megfelelően elkészített, frissen őrölt feketeleves. Kávézó bármi lehet. Kérj cappuccino – t. A tejkrémből, tejhabból megmondod te is, hogy jó helyen jársz – e… Tapasztaltabbak espressoval kezdik a terepszemlét. Ott a kávé cremája, krémje árulkodhat.

Speciality kategóriában viszont csak és kizárólag olyan kávézók mozognak, ahol speciality típusú kávébabbal dolgoznak. Szigorú osztályzásnak kell megfelelnie már magának a növénynek is. Az eljárásnak, amivel szüretelik, feldolgozzák. A babszemeknek, a természet adta kémiai összetételének.

 

A szigorú kritériumoknak megfelelő kávébabok a világ össztermésének csupán 2 % – a.

kettő százaléka

kettő

 

Kezded kapiskálni, miért fizetsz annyit amennyit az ilyen helyeken egy espressoért?

 

És, ha már ilyen kávéval/kávékkal dolgozik az adott hely, úgy alapvető követelmény, hogy minden, de minden szakszerűen működjön, készüljön, hibátlanul. Ehhez profi felszerelések kellenek és profi baristák. Mert a 2 százaléknyi kincs egy kicsiny részét senki ember fia – lánya, aki érti miről is van szó, nem szeretné elkontárkodni.

Viszont, az ehhez megfelelő közeg, kávékultúra még mindig nincs meg csak egy nagyon szűk körben, rétegben itthon. Így a Speciality – k is kezdik elveszteni varázsukat, mert alkalmazkodni kénytelenek a vendégkörhöz a túlélés érdekében. Nem mind, de néhányuk igen. Így hiába a nívós kávé, nem feltétel a szenvedély, mélyebb szakértelem, csupán a gyorsaság, meg a többi. És a dominóhatás itt is működik…

Így, mi még mindig ott tartunk többségében a KOTYOGÓ TÉVHITEK ellenére, hogy:

 

„Akkor erős a kávé, ha jól meg van taposva a kotyogós, és a szuszt is kisípoltatod belőle.” =)

 

Az általam fogyasztott kávé egy keverék. 70% arabica, 30% robusta. Ittam fordított arányút is, vagyis hasonló arányban kevertet, de bűn keserű volt. A tonik smafu…
Napi 4 espersso – nyi adagot fogyasztok munkanapokon, az 1 deciliter kávé. Előfordul, hogy 1,25 de olyan is, hogy csak 0,5 deciliterrel mozgok. Nem kell több, csupán az íze miatt innék még, vagy az élményért, amit nyújt. Annak viszont nem látom értelmét, hogy fél litereket öntsek magamba, vagy litereket a 2 – 3 decis bögrékkel, gyengébb koffeintartalmú kávéval. Pazarlásnak vélem, a Természet kisajtolásának, és sokkal hatástalanabbnak a magam részéről. Árban persze, zsebbenyúlós ez a kávé, de meg merem kockáztatni, hogy ugyanannyira, vagy még olcsóbbra is jön ki egy havi fogyasztásom, mint egy olcsóbb kávét fogyasztóé. Főleg, hogy nem cukrozom, nem igényli. =D
És még minőséget is kapok. A kávébab olaja konkrétan úszik a folyadék felszínén… Pedig őrölt, pedig vákuumcsomagolt, nem friss, mégis… minőségi élmény minden cseppje.

Persze, ki tudja meddig élvezhetem, élvezhetjük mindezt, hiszen a klímaválság ezeket a növényeket sem kíméli…

 

 

1 thought on “Arabica vs. Robusta

Hozzászólok

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás