• bolygonbolyongo@gmail.com
  • Hungary

soha többet nem…

 

Leginkább nagy mennyiségű alkohol fogyasztása után kap el bennünket a másnaposság. Nincs benne semmi ördöngösség és misztikum. Egyszerű biokémiai folyamatok zajlanak le bennünk.

 

Ahogy az alkohol elkezd felszívódni a szervezetünkben, az etanolt májunk átalakítja mérgező anyaggá. Ez az anyag az acetaldehid felelős a májzsugorért például hosszabb távon, de az agyra is káros. Ebből később ecetsav lesz, végül víz és szén-dioxid. Ám zsírként is lerakódhat szervezetünkben. Mivel ez nem azonnali folyamat, ezért érezzük sokkal később a hatását, a másnaposságot, ami többek közt dehidratáció, mivel az alkoholnak, vízhajtó hatása van.

 

A dehidratáció okozza a legtöbb tünetet: szájszárazság, fejfájás, szédülés, hang- és fényérzékenység.

A gyomorsav is túltermelődik, irritálva a nyálkahártyát, ezért van gyomorégés és hányinger.

A máj dolgozik ilyenkor a legtöbbet, ez a szervünk alakítja át az alkoholt. Míg ezzel van terhelve, nem tud elegendő mennyiségű cukrot, avagy glükózt termelni, alacsony a vércukor szintünk, ami szintén émelygést okoz, gyengeséget, fejfájást, éhséget.

A szív- és érrendszer is folyamatos terhelésnek van kitéve (zsibbadás).

Mivel ennyire megdolgoztatjuk a szervezetünket, képtelen pihenni, emiatt fordulhatnak elő alvászavarok is, ami miatt még lassabb a regeneráció.

 

Be a Nerdy Bird!

 

 

Hozzászólok

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás