A keddi KOFFEIN cikkben említettem, hogy más az amerikai kávé, mint a hosszú kávé, és felmerült az „igazi hosszú kávé”. Az is feltűnhetett a nagy tejes kávézósoknak, hogy van a Latte és van a Latte Macchiato. Manapság többségében bögrében szolgálják fel eme két utóbbi italt, így nagyon sok különbséget a kettő közt nem feltétlen érzékelhetünk. Pedig van. =)
Most akkor mi micsoda a Kávék Itallapján az alap elkészítési módszer szerint?
Avagy karos gépen, tejkrémmel (gőzölt tej), papírforma szerint.
Klasszikus olasz kávék
Ristretto: 15 ml koncentrált esszencia, ami gyengébb mint az espresso, alig tartalmaz koffeint.
Ez annyit tesz, hogy ugyanannyi gramm őrleményen, mint amennyivel az espresso készül, fele annyi ideig engedjük át a forró vizet.
Espresso: 6,5 gramm kávéőrleményen, 25 másodperc alatt átengedett, 9 bar nyomással, 92 C fokos tisztított vízzel készült 25 ml – s kávéital
Lungo – avagy a hosszú kávé: 50 – 70 ml forró vízre engeded a frissen készült espresso – t
Doppio: 50 ml, avagy dupla espresso
Americano: frissen elkészült espresso – ra 150 – 180 ml forró vizet engedünk
Corretto: espresso – ba 2 cl grappa – t vagy whiskey – t öntünk
Romano: espresso és egy csipet citromolaj vagy citromszelet
Tejalapú kávéitalok
Espresso Con Panna: espresso, amire egy kevés tejszínhabot teszünk
Espresso Macchiato: espresso – ra egy pöttynyi tejkrémet teszünk
Cortado: espresso – ra 60 ml tejkrémet öntünk, vékony tejhabot képezve a tetején
Cappuccino: az espresso – ra 100 – 120 ml tejkrémet öntünk vastag habbal
Flat White: a dupla ristretto – ra 100 – 120 ml tejkrémet öntünk vékony tejhabot képezve a tetején
Caffé Latte: 200 – 250 ml tejkrémre hirtelen mozdulattal, magasról frissen elkészült espresso – t öntünk.
Ez egy rétegezett ital. A kávé teljesen összekeveredik a tejkrémmel és csupán az 1 ujjnyi hab marad a tetején tejfehér színű.
Latte Macchiato: az espresso – t egy kisebb, keskeny csőrű kancsóba készítjük el, majd lassabban öntjük a tejre.
Szintén rétegezett ital, csak itt a tejkrémtől és a 2 ujjnyi tejhabtól elválik a kávé, középen szép barna színnel egy csíkban. A „kávécsík” vastagsága függ az öntés gyorsaságától. Amennyiben egy pici forró vizet öntünk a kávéhoz, könnyebben felfekszik a tejkrémre, kisebb eséllyel keveredik össze azzal.
Egyéb klasszikusok
Melange: valójában egy Latte Macchiato, csak mézet teszünk a pohár aljára. Ez is egy rétegezett ital.
Az eredeti a Wiener Melange, amiben nem volt méz, és kizárólag bécsi pörkölésű kávéból készült; a kávé és a tej fele – fele arányban volt az italban.
Ír Kávé: 2 teáskanálnyi barna cukorra 2 vagy 4 cl ír whiskey -t töltünk, majd erre a frissen készült espresso – t. Minderre felvert tejszínkrémet kanalazunk, amit őrölt kávéval megszórva, vagy néhány kávészemmel díszítünk
Jeges Kávé: néhány jégkockára töltjük a hideg espresso – t, majd a 200 ml tejet
Frappé: sok (tört) jég, 250 – 300 ml tej, és lungo, mindezt egy blender – ben összedolgozva. Ma már cukorszirup is kerül bele, rá meg tejszínhab. Vagy éppen egy gombóc vanília fagyira öntik a fenti keveréket. Valójában csupán egy a lényege: jól legyen összekeverve/turmixolva.
Az eredeti frappé instant kávéból készül, a görögök nagy kedvence.
A tej gőzölési, kiöntési technikája is meghatározó, főleg a Caffé Latte és Latte Macchiato esetében. A tej minden esetben 40 C és amennyiben állati eredetű, az ideális, krémes állaghoz legalább 3 gramm fehérjét kell tartalmaznia 100 ml – nek. Növényi alapú tejekkel nem fogunk tudni bűvészkedni.
A latte jelentése tej, a macchiato jelentése foltos, pecsétes. A ristretto korlátolt, szűköset jelent, míg a corretto kevert, ízesítettet.
Sok helyen manapság már 30 ml espresso – t készítenek, ilyen – olyan variációval készülnek a fent említett italok, ám a fenti lista a régi, örök alap, kiindulása minden újításnak.
Így és és a lista közel sem teljes. Területenként, országonként vannak különböző jellemzők, elkészítési módok. A filter kávékat még nem is említve. =)
Amennyiben tetszett a cikk és van Instagram fiókod, kérlek nyomj egy szívet visszajelzésként az alábbi posztra. =)