• bolygonbolyongo@gmail.com
  • Hungary

Sheridan

Az egyetlen likőr, amiért odavagyok, egyenesen Dublinból: ír kávékrém likőr. Jégkockára töltve, szigorúan desszertként, nyugalomban ücsörögve kortyolgatva. Ezen nagyon nincs is mit tovább magyarázni. A koppenhágai reptéren találkoztam vele először, nagy szerencsémre itthon is elérhető, számomra ünnepi ital.

 

Galliano hot shot

Ezzel a rétegezett koktéllal itthon találkoztam, a barista oktatás hideg téli estés extrájaként.
A 80 – as években egy svéd csapos alkotta meg, ezt a receptet vitte egy kávés versenyre. Akkora sikere lett, hogy a svédek minden november harmadik péntekén a Nemzeti Hot Shot napját ünneplik.
Nevét az olasz Galliano vanilia likőrről, a forró kávéról, a mennyiségéről kapta. Eredeti receptúra szerint forró filter kávét használunk, de az eszpresszó is tökéletesen megteszi hozzá. Alulra kerül a likőr, megfordított kiskanálra lassan öntve a kávé (így nem keverednek össze a likvidek), tetejére ugyanígy az enyhén felvert tejszín.

 

  • 15ml Galliano Vanilla
  • 15 ml forró kávé (filter vagy espresso)
  • 15 ml enyhén felvert tejszín

 

Mindenki békés egészségére! =)

 

 

Hozzászólok