Sheridan
Az egyetlen likőr, amiért odavagyok, egyenesen Dublinból: ír kávékrém likőr. Jégkockára töltve, szigorúan desszertként, nyugalomban ücsörögve kortyolgatva. Ezen nagyon nincs is mit tovább magyarázni. A koppenhágai reptéren találkoztam vele először, nagy szerencsémre itthon is elérhető, számomra ünnepi ital.
Galliano hot shot
Ezzel a rétegezett koktéllal itthon találkoztam, a barista oktatás hideg téli estés extrájaként.
A 80 – as években egy svéd csapos alkotta meg, ezt a receptet vitte egy kávés versenyre. Akkora sikere lett, hogy a svédek minden november harmadik péntekén a Nemzeti Hot Shot napját ünneplik.
Nevét az olasz Galliano vanilia likőrről, a forró kávéról, a mennyiségéről kapta. Eredeti receptúra szerint forró filter kávét használunk, de az eszpresszó is tökéletesen megteszi hozzá. Alulra kerül a likőr, megfordított kiskanálra lassan öntve a kávé (így nem keverednek össze a likvidek), tetejére ugyanígy az enyhén felvert tejszín.
- 15ml Galliano Vanilla
- 15 ml forró kávé (filter vagy espresso)
- 15 ml enyhén felvert tejszín
Mindenki békés egészségére! =)